Psát obrazy

30.11.2021 14:48

Vzpomínáte na náš loňský článek Psát obrazy?

 
https://www.batak-casopis.cz/news/psat-obrazy/
 
 

Studentka třetího ročníku oboru stavebnictví naší školy v něm informuje o svém plánu vydat vlastní knížku. 

A jaké je pokračování?

Kniha je na světě!

 
S autorkou jsme si povídali.

 

1. Co tě víc zajímá, poezie nebo výtvarná činnost?

Určitě výtvarná činnost, zajímám se o ni déle a poezie byla jen doplňkový projekt tvůrčí činnosti. To ale rozhodně neznamená, že bych se o poezii už nezajímala. Sem tam si pro sebe píšu další texty, ale myslím, že už nebudu mít možnost tisku další knihy. Alespoň ne v blízké budoucnosti.

 

2. Jak dlouho chodíš do výtvarného kroužku? 

Tak nějak od mala jsem navštěvovala různé kroužky s výtvarnou tematikou. Ale v ŽUŠ, do které chodím teď, jsem asi šestým rokem.

 

3. Jakou technikou jsou tvořeny obrázky? 

V knize je použito více technik, všechny mají stejný základ a jsou vytvářeny tuší na tiskařský nebo akvarelový papír. Poté překopírovány na pauzovací papír a pak už se liší technikou doplnění kompozice. Některé jsou doplněny kresbou přes uhlový papír, jiné předměty přidány do kopírky.

 

4. Jak dlouho to trvá? A záleží to na náladě? 

Celý projekt trval asi dva roky. Ale samostatná tvůrčí činnost s Ondřejem Hrabalem probíhala asi půl roku. Pak pár měsíců s grafičkou, a pak už jsme čekali na tisk. Ten se bohužel kvůli pandemii protáhl na celý rok. Psaní poezie rozhodně záleží na náladě, která hodně ovlivní tematiku textů. Nejdůležitější je ale mít nějaký impulz, díky kterému máte nápad na text.

 

5. Co tě ovlivňuje?

 Určitě jsou to emoce, na tom psaní závisí. Moje kniha je smutná, lehce depresivní a pesimistická. Ovlivnilo to období života , které jsem při psaní prožívala.

 

6. Co přichází dříve - básnička nebo ilustrace? 

Nezávisle na sobě, obojí jsem tvořila samostatně a emoce pak ovlivní jak psaní, tak i výtvarnou část. Pak už jen podle pocitu přiřadíte ilustraci k textu.

 

7. Vzniklo v tomto projektu více knížek? 

Ano, do projektu se zapojilo asi deset žáků ŽUŠ. A každý má svou autorskou knihu.

 

8. Máš nějaké plány do budoucna? 

Mám spíše sny či představy, rozhodně nevím co budoucnost přinese, každopádně když budu mít někdy možnost určitě se pustím do další knihy třeba. V umění mám rozhodně ambice pokračovat.

Děkujeme za rozhovor.

Kdo odpovídal na naše dotazy:  AMAL